Απελάσεις 15.000 Τσιγγάνων για να σωθεί ο Σαρκοζί

Απελάσεις 15.000 Τσιγγάνων για να σωθεί ο Σαρκοζί
Την Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι πρώτες απελάσεις Ρομά που ζουν παράνομα στη Γαλλία προς τη χώρα καταγωγής τους, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ.

Ο υπουργός διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι 51 παράνομοι καταυλισμοί κατεδαφίστηκαν φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη Γαλλία.

«Συνολικά περίπου 700 Ρομά θα μεταφερθούν στις χώρες τους μέχρι το τέλος του μήνα με αεροπλάνο» πρόσθεσε ο Ορτεφέ, επισημαίνοντας ότι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 και τις 26 Αυγούστου, ενώ μία τρίτη προβλέπεται για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το Παρίσι έχει επικριθεί έντονα από τον ΟΗΕ, επειδή συνδέει τη...
μετανάστευση με την έλλειψη ασφάλειας στη χώρα. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κατηγορείται από την αριστερά ότι προωθεί έναν κρατικό ρατσισμό, ενώ η πολιτική της πλέον χαρακτηρίζεται σοκαριστική ή ακόμα και απεχθής από πολλούς βουλευτές της δεξιάς.

Σήμερα το πρωί, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει ειδικές πτήσεις, για να επαναπατρίσει τους Ρομά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι όσοι απελαύνονται και είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επιστρέψουν στη Γαλλία, αφού «έτσι είναι ο νόμος».
Μνήµες της Γκεστάπο ξυπνά ακόµα και σε βουλευτές του κόµµατός του ο Νικολά Σαρκοζί, µε το µαζικό ξήλωµα παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους προς Ρουµανία και Βουλγαρία που αρχίζει αύριο. Δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος (ξανα)βγάζει το χαρτί του «σούπερ µπάτσου», απευθυνόµενος στα δεξιότερα ένστικτα των ψηφοφόρων. 
Η κριτική είναι έντονη και φτάνει από κάθε γωνιά της αντιπολίτευσης. Κάποιες δηµοσκοπήσεις όµως δείχνουν πως οι Γάλλοι προσυπογράφουν τον πόλεµο που κήρυξε (εκ νέου) ο Νικολά Σαρκοζί στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση. Σύµφωνα µε σφυγµοµέτρηση της «Figaro», για παράδειγµα, το 79% των Γάλλων συµφωνεί µε τη διάλυση των παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους, ενώ ποσοστό µεγαλύτερο του 80% συµφωνεί µε τα σχέδια του «Σουπέρ Σαρκό» να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από «ανθρώπους ξένης καταγωγής» εφόσον απειλούν τη ζωή αστυνοµικών, επιµένουν στην πολυγαµία ή προχωρούν σε κλειτοριδεκτοµή. Οπως επισηµαίνουν οι «Τimes», η δηµοτικότητα Σαρκοζί, που κόντευε να σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, έκανε στροφή προς τα επάνω για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ακόµα και δεξιοί βουλευτές, εντούτοις, αντιδρούν: ο Ζαν-Πιερ Γκραν, για παράδειγµα, αποκάλεσε τις επιδροµές της αστυνοµίας σε παράνοµους καταυλισµούς Ροµά «επαίσχυντες», τις χαρακτήρισε µάλιστα ως rafles, όρος µε τον οποίο περιγράφονταν οι µαζικές συλλήψεις Εβραίων στη Γαλλία του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. «Αντίθετα µε τις ανοησίες, τους αναχρονισµούς και τους παραλογισµούς που λέγονται, η Γαλλία δεν κάνει επίθεση στους Ροµά» είπε χθες βγαίνοντας στην αντεπίθεση ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. «Θα ήθελα πραγµατικά να µη χρησιµοποιούνται λέξεις που παραπέµπουν στις θηριωδίες του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. Ανθρωποι προσάγονται, πιστοποιείται η ταυτότητά τους, τους προτείνονται χρήµατα ώστε να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους: θα ήθελα πολύ να µου εξηγήσει κάποιος τι σχέση έχουν αυτά µε τις rafles του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου».

Ηδη 51 παράνοµοι καταυλισµοί Ροµά έχουν ήδη ξηλωθεί και περίπου 700 κάτοικοί τους θα «συνοδευτούν» πίσω στην πατρίδα τους, τη Ρουµανία ή τη Βουλγαρία, µέχρι τέλος του µήνα.

Η ιστορία άρχισε τον Ιούλιο, έπειτα από µια πρόσκαιρη ανάφλεξη σε υποβαθµισµένο προάστιο της Γκρενόµπλ, και την επίθεση 400 Ροµά σε έναν αστυνοµικό σταθµό. Τέλη του µηνός, ο Σαρκοζί κήρυξε για πολλοστή φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια τον πόλεµο στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση. Στόχευσε λοιπόν τους 15.000 Ροµά που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία – στη χώρα ζουν ακόµα 350.000

Τσιγγάνοι, αλλά αυτοί είναι γάλλοι πολίτες – δίνοντας στην αστυνοµία τρεις µήνες καιρό για να ξηλώσει 300 παράνοµους καταυλισµούς και προσφέροντας κίνητρο 300 ευρώ στους κατοίκους τους ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ηταν ένας τρόπος να αποσπάσει την κοινή γνώµη από την υψηλή ανεργία, την αντιλαϊκή µεταρρύθµιση του ασφαλιστικού και την υπόθεση (ή σκάνδαλο ή σαπουνόπερα)

Μπετανκούρ.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...